Sos. Pantelimon, nr. 6-8, București 0761 102 433

Cursuri de calificare - Operator patiserie si panificatie

Descrierea cursului

Ocupaţia de Operator patiserie si panificatie  se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile cu profil alimentar specializate în fabricarea diferitelor tipuri de produse de panificaţie şi patiserie congelate.

Ocupaţia presupune o sferă largă de componente, având în vedere gama variată a preparatelor de patiserie şi panificaţie congelată cu tehnologii similare şi în acelaşi timp specifice pentru fiecare tip de sortiment în parte. Fabricarea produselor implică utilizarea de echipamente, utilaje cu caracteristici şi parametrii de funcţionare specifici varietăţii sortimentelor de preparate. Pe lângă echipamentele şi utilajele specifice fiecărui tip de produs, ocupaţia implică şi capacitatea de exploatare şi utilizare a acestora pentru toate fazele şi operaţiile de prelucrare.

Prepararea produselor implică amestecarea şi omogenizarea componentelor impuse prin reţeta de fabricaţie specifică fiecărui tip de produse de panificaţie şi patiserie în stare congelată la un nivel de calitate şi siguranţă care să asigure protecţia vieţii şi sănătăţii consumatorilor. Ocupaţia presupune şi o bună rezistenţă la condiţiile de lucru relativ dificile: condiţii de umiditate, temperatură relativ scăzută, lucru în picioare. Operatorul la fabricarea produselor de patiserie şi panificaţie congelate prepară în laborator sau în unităţile industrializate, produsele de patiserie şi panificaţie în stare congelată în vederea comercializării spre consum casnic sau spre unităţile de coacere. Alimentele congelate apar într-un cerc tot mai larg în industria alimentară, astfel şi în industria de panificaţie – patiserie ne întâlnim tot mai des cu produse conservate prin congelare rapidă.


Competente dobandite

Competente dobândite
- Comunicare interactivă.
- Lucrul în echipă.
- Aplicarea normelor de sănătate şi securitate în muncă şi de prevenire şi stingere a incendiilor.
- Organizarea activităţii proprii.
- Aplicarea normelor igienico-sanitare.
- Pregătirea materiilor prime şi auxiliare.
- Prepararea aluatului.
- Prepararea foietajului.
- Prepararea umpluturilor.
- Prepararea produsului finit.
- Pregătirea produselor finite.
Conditii pentru înscriere
- Copie buletin
- Copie CI (buletin)
- Copie certificat naștere
- Ultimul act de studii