Sos. Pantelimon, nr. 6-8, București 0761 102 433

Cursuri de calificare - Curatitor-Sablator

Descrierea cursului

Sablarea este procesul de curăţare sau finisare a metalului, pietrei, sticlei sau a altui material solid cu ajutorul oricărui tip de abraziv şi alice sferice ca de pildă sticla, ceramica, zăpada carbonică, oţelul, corindonul, carbonatul de calciu , alicele de plastic sau al altor materiale abrazive granulare care sunt propulsate cu viteză prin centrifugare mecanică sau cu ajutorul unui jet de gaze sau lichide spre suprafaţa materialelor de prelucrat. Curăţarea prin impact este una din cele mai eficiente metode de curăţare a suprafeţelor înainte de operaţiile de vopsire sau de acoperire metalică (metalizare).

Sablatorul este persoana care lucrează în ateliere de sablare, efectuând operaţii de curăţire a pieselor turnate, a pieselor pregătite pentru vopsire sau acoperiri metalice.

Activitatea sablatorului este oportună în cadrul unităţilor economice care sunt dotate cu ateliere de turnătorie, operaţia fiind necesară pentru îndepărtarea impurităţilor mecanice grosiere aderente la suprafaţa pieselor.

Pentru desfăşurarea activităţilor specifice, sablatorul se foloseşte de utilaje de sablare, pe care le exploatează cu profesionalism, la parametrii prescrişi de instrucţiunile corespunzătoare, cu respectarea normelor de protecţia muncii şi PSI, aplicabile locului de muncă. Utilajele de sablare pe care le exploatează în mod curent sablatorul sunt: instalaţia de sablare mobilă cu jet liber, camere de sablat cu alice de oţel, nisip, sticlă, instalaţii de sablare cu turbine, sablarea cu pistol, etc. Abilităţile de comunicare eficientă, capacitatea de lucru în echipă, aplicarea procedurilor de calitate şi utilizarea corespunzătoare a echipamentelor de lucru sunt competenţe pe care sablatorul le deţine şi care îi permit exercitarea profesiei în condiţii de competitivitate.


Competente dobandite

Competente dobândite
- Comunicarea la locul de muncă.
- Munca în echipă.
- Aplicarea normelor de PM şi PSI.
- Pregătirea utilajului de sablare pentru lucru.
- Pregătirea operaţiei de sablare.
- Exploatarea maşinii de sablare.
- Verificarea materialelor sablate.
- Depozitarea materialelor sablate.
Conditii pentru înscriere
- Copie buletin
- Copie CI (buletin)
- Copie certificat naștere
- Ultimul act de studii